Evelien Pullens

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug

Boek van het jaar
 

 29 januari 2023 werd mij de award uitgereikt. Boek van het jaar bij ParaVisie.Hoofdredacteur Niels Brummelman omschreef mijn boek zo;
  " 'De Vijfde Dementie' is een indrukwekkend, persoonlijk en ontroerend verslag van hoe dementie niet alléén maar grauw en grijs hoeft te zijn, maar daarentegen ook tot onvermoede ontwikkelingen zoals intuïtieve en spirituele groei kan leiden."
Binnenlort zal er ook een luisterboek gemaakt worden van dit boek.

 

 

 

De vijfde dementie

Mijn nieuwe boek over intuïtie en dementie komt 9 november 2021 uit bij AnkhHermes. "Intuïtie is dat je plotseling iets weet, Je moet het dan vastgrijpen zodat je het niet kunt kwijtraken." zei mijn moeder Margriet. Zij was een groot inspiratiebron omdat ze, ondanks haar Alzheimer, tot het einde toe kon verwoorden wat zich afspeelde in haar binnenwereld. Met intuïtie blijf je dicht bij jezelf en tegelijkertijd dicht bij de ander, waardoor het mogelijk is contact te maken met mensen met dementie. Hoe fijn is het om met een andere blik elkaar te zien: troostend, verhelderend en helend.

Bestel het boek hier

 

 

 

 

Mijn oma

Voor het Oranjehotel, voormalig Duitse gevangenis en nu museum, schreef ik korte verhaaltjes over mijn oma Greet Ziegler – Cooijmans die van 13 maart 1942 tot 1 november 1943daar gevangen zat. Brieven die ze in die periode schreef, bleven jarenlang als stille getuigen onaangeroerd.
"U moet weten, ze had een kaart gestuurd voor warm goed en er op gezet; BRENGEN. Ze zou dan wat kleren mee terug kunnen geven. Fie ging er nu vanmorgen heen en na veel vieren en vijven mocht ze er dan in, want het wordt eigenlijk niet toegestaan om iets te brengen". Fie is het dienstmeisje van de familie Ziegler. Samen met kindermeisje Riekje heeft ze plots de zorg voor 3 jonge kinderen, waaronder mijn moeder. Vader Franz Ziegler, hoffotograaf van de koninklijke familie, is overleden en moeder Greetje is opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel. ”Fie was dus binnen en moest ze wachten in een halletje waar verschillende deuren op uit komen. Ze zat daar al een poosje en zag gevangenen binnen brengen en weggaan. Er gingen deuren open en zag ze een meisje er uit komen met twee emmers in de hand. Fie dacht nog, dat meisje werkt hier zeker. Totdat opeens dat meisje haar aankeek en ze zag dat mevrouw Greetje het was. Ik kan u allemaal niet zo precies schrijven hoe of dat was. Fie was er zoo vol van en ontroerd. Het is ook bijna niet te geloven, dat ze na 8 maanden nu toch eens even haar gezien heeft. Zeggen mocht ze natuurlijk niets. Ze fluisterde zooveel groeten voor allemaal en moest toen weer gaan. Fie herkende haar niet zo meteen omdat ze nogal gevuld was in het gezicht en het haar lang had hangen. Mevrouw had klompen aan met dikke sokken, verder zag Fie een wit bloesje en een schort voorgebonden.” Greetje was gangloopster en werkte binnen de gevangenismuren. Ze schreef in één van haar brieven dat ze zelfs buiten op straat kwam om de wagen van Herr Schweiger schoon te maken. ”En toch zou ik er niet vandoor gaan. We liggen goed aan de ketting.”

 

 

Corona tijdperk. Onderwijs op afstand voor de kleintjes!

Peuterkunst bij Spelenderwijs Utrecht
Ik speel belevingen voor kleine groepen kinderen van 2 tot 4 waarbij de zintuigelijke ervaringen voorop staan. Vosje Fniksel is zijn staart kwijt. Spelend, improviserend en onderzoekend ontstaat het verhaal. Ik kom drie keer terug op dezelfde groep waardoor de kinderen wennen, meer durven en steeds meer begrip krijgen. Genieten!

 

Lezing over 'Meebewegen' en wandeling
22 september 2019 -15.30 -- Tuinenpark De Pioniers

In het kader van de week van de dementie organiseert Tuinenpark De Pioniers diverse activiteiten. Regelmatig ontvangen we bewoners van de Voorveldse Hof voor een wandeling en een activiteit. Nu een lezing en een belevingswandeling op 22 september en nogmaals een belevingswandeling op 25 september om 15.30.

Meebewegen gaat over afstemmen op de ander, je intuitie gebruiken. Goed luisteren en kijken. Hoe maak je contact en ga je creatief om met de dementie. Geinspireerd door mijn boek 'De vierde dementie'.

 

Rond 5 mei 2019, oorlogsverhalen in groep 7&8

Hoe is het om kind te zijn in een oorlogsituatie? Ik schreef er 6 spannende verhalen over in mijn boek 'Waar ik woon is het oorlog'. De kinderen zitten in een kring. Ik vertel een verhaal over een oorlog ver weg. Dan stop ik, vraag ik de kinderen hun ogen te sluiten en zich in te lezevn. "Wat zou jij doen als je de hofdpersoon was?" Nu gaan zij spelen. Naderhand hebben we gesprekken over keuzes: Kies je voor jezelf of voor je vrienden. En wat als je onger hebt...Angst en akelige dingen die je meegemaakt hebt, speelt dat soms mee in je dagelijks leven? Hoe merk je dat aan iemand? Zou je de ruzie in het verhaal bijleggen? Hoe doe je dat dan?
"Mag ik het boek van u kopen?"
"Waar kan ik toneelspelen leren? "
"Echt leuk om een schrijfster in de klas te hebben. "

 

Woorden in de wijk in Oudewater

Altijd weer leuk om een project in de bibliotheek te doen. Leuke samenwerking. Kinderen krijgen plezier in lezen, spelen met taal en ook nog wat filosofie. "Is die pop nou een jongen of een meisje? Jongens zouden nooit zo'n mutsje op doen!" "Maar hij heeft wel de stem van een jongen!" "Zijn ogen lijken op meisjesogen, met zulke wenkbrauwen.."
"Ik ga morgen weer naar de bibliotheek."zeggen de kinderen van groep 3 en 4 van Oudewater. Lees er over op de website van de bibliotheek.
https://www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl/nieuws/woordensoep-bibliotheek-oudewater.html

 

Lezingen in 2018/2019
25 januari 2018 Bibliotheek Heesch
29 januari Symposium Welzijn in de zorg Studie Arena
5 maart 2018 Alzheimer Café Vianen
21 maart 2018 Leendert Meeshuis De Bilt
17 april 2018 Ouderenbond Oss + A C Spijkenisse
26 april Senioren CNV Lunteren
25 juni Alzheimer Café Goes
22 oktober 2018 Cato Den Haag
20 november 2018 Alzheimer Café Veghel
27 november 2018 Symposium Welzijn in de zorg Studie Arena
29 november 2018 Congres CNV Senioren
10 februari 2019 Werkgroep De nieuwe mens Naarden
18 maart 2019 Zorgboerderij Grootenbroek

Ik zal op deze openbare avonden meer vertellen en laten ervaren over het gebruik van je intuitie in het dagelijks leven. Veel mensen zijn nieuwsgierug geworden n.a.v. mijn boek 'De vierde dementie'. www.4dementie.nl

 

Waarzegster op Vuurol festival in Lage Vuursche
20 en 21 mei

Mohini Bel voorspelt de toekomst en deelt levenswijsheden. Heb je een vraag? Kom bij deze bijzondere waarzegster. Ze heeft het vaak bij het rechte eind.

 

 

Boekpresentatie 'De vierde dementie'

Op 7 april 2017 is de lancering van  ' De vierde dementie', een boek over intuitie en dementie, uitgegeven door AnkhHermes. Het boek laat zien hoe je op een andere manier om kunt gaan met dementie. Toen mijn moeder Alzheimer kreeg, merkte ik dat je op zielsniveau - de vierde, onzichtbare dimensie- contact kunt blijven houden. Dat geeft acceptatie, inzicht en vertrouwen. Met persoonlijk verhalen en voorbeelden  uit mijn praktijk laat ik zien hoe je de onderliggende boodschap kan ontdekken bij iemand met dementie.

De boekpresentatie is in het gemeentehuis van Oss met muziek en een theatrale knipoog. de burgemeester van Oss zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Het boek is te bestellen bij AnkhHermes

 

Intuïtie en India

In februari 2017 reizen we met een groep studenten van het Centum voor Leven en  Intuïtie naar India onder mijn begeleiding. We bezoeken krachtplekken zoals Tirupati, Hampi en Amravati; oude tempels, grotten, oosterse wijsheid, strand, kleurrijke mensen, treinen, tropische landschappen. Overal staan we stil bij de kleur en het weten van de plek en de beweging in onszelf.
Heb je nog nooit iets gedaan bij het CLI? Kom dan de Turbo Basis 1 bij mij volgen in november 2016. www.cli.nl.

Mijn moeder en ik op televisie

Kruispunt maakte een documentaire waarin drie medewerkers van het boek 'Ik heb dementie' gevolgd worden. Mijn moeder is een van. Kijk de uitzending terug op Brieven om nooit te vergeten

Lees ook mijn Blogs op www.4dementie.nl. Ik schrijf over de ervaringen met mijn moeder, maar ook over het delen met lotgenoren, bijvoorbeeld in Alzheimer Cafe Helmond op 19 mei.

 

Lezing ouders en kinderen

Dinsdagavond 19 april geef ik een lezing in de Woudkapel in Bilthoven om 20.00

Kinderen voelen de stemming van hun ouders haarfijn aan. Ouders worden regelmatig verrast door heldere opmerkingen. Of zij merken dat hun kind onrustig of afgesloten is. Hoe ga je om met de sensitiviteit van je kind? Ben je nieuwsgierig? Maak je je zorgen? Ik ga in op de rol van intuitie in de relatie tussen ouder en kind en laat de deelnemers hier ook zelf iets over ervaren.

 

Lezing Intuïtie en dementie

Maandagavond 11 januari verzorgde ik in het Alzheimer Cafe in Oss een lezing over Intuitie en dementie.

Er komt een vraag uit de zaal. “Hoe doe je dat ….een reading?” Ik kijk Anouk even aan. Ze knikt. Ik mag vertellen over de ervaringen en ontdekkingen die wij die middag deden in een reading. Anouk is met haar 18 jaar de jongste in de zaal, die gevuld is met mantelzorgers, familie, hulpverleners en enkele mensen met dementie. Lees meer op www.4dementie.nl Januari 2016

Gastdocent poppenspel in India
Van 1 tot 12
december 2015 verzorgde ik een training poppenspel op theaterschool Ninasam in de provincie Karnataka in Zuid India. Net als 11 jaar geleden experimenteerden we met diverse vormen van poppenspel en beeldend theater. Sponspoppen, krantenpoppen, bodypuppets. De training van 10 dagen sloten we af met de voorstelling 'Onvergetelijk'. Herinneringen raak je niet kwijt, ze blijven je achtervolgen. Maar als je ze deelt met anderen, kun je er mee leven. Een voorstelling met surealistische beelden, veel speelplezier en magische momenten, onstpon zich voor een publiek van 200 schoolkinderen.
Studenten zeiden:
"Ik heb geleerd dat je kan uitproberen. Ik vroeg eerst de hele tijd of het goed was, wat ik deed. Nu heb ik begrepen dat ik gewoon moet beginnen, zomaar iets doen."
" Poppen kunnen ook emoties hebben." 

 

 

 

Kinderboekenweek 2015

Raar maar waar.
Op de Lukasschool word ik uitgenodigd om voor te lezen uit mijn nieuwe boek en samen met de middenbouw toneel te spelen. De kinderen zijn gefascineerd door mijn boek 'Kamer van krijt' wat in 4 talen vertaald is. "Ben jij in al die landen geboren?" vraagt een jongen. Ik moet helaas vertellen dat de boeken vertaald zijn door iemand anders. "Anders zou je wel heel beroemd zijn." constateert het jongetje.

 

Nieuw jeugdboek over dieren

'Een monster op de markt' is een nieuw jeugdboek voor beginnende lezertjes uitgegeven door Kwintessens.

Het boek beschrijft een spannend avontuur wat begint in de dierenwinkel. Rik komt daar graag. Hij neemt zijn nieuwe vriendin Rima mee. Ze willen actie gaan voeren voor bedreigde dieren. Maar....er is daar iets vreemds aan de hand. De haren van de konijnen zijn te lang. De jonge hondjes zijn wel heel hard gegroeid. En Leon...de kameleon is ontsnapt. Rima en ik gaan naar hem op zoek. Ze komen bij de kapper, de bloemenzaak , de frietboer en op de markt. Er is ook een agent naar het ontsnapte dier op zoek.  Die wil Leon dood schieten......Vinden Rik en Rima de kameleon op tijd?

Zomerschool

augustus 2015

Op de zomerschool in Utrecht komen ouders en kleuters om hun Nederlands te verbeteren. Ze lezen veel prentenboeken samen. Ik was er 2 dagen bij om samen met de ouders, kinderen en knuffels een voorleesfeestje te bouwen. We speelden het boek na ' Wat het Lieveheersbeestje hoorde'.  Ouders en kinderen van allerlei verschillende cuturen deden mee.En jawel hoor........We hebben de boeven gevangen.
Enthousiaste ouders kwamen naar me toe: "Het is zo leuk om samen iets te doen."

 

Leraar in Zuid India

 

Februari 2015 was ik reisleider en leraar van de Zuid Indiareis van Centrum voor Leven en Intuïtie.

Gebaseerd op mijneigen  reiservaring in India stelde ik een reis samen met een afwisselend palet aan ervaringen. Er zijn krachtige energieplekken in Zuid India, waar al eeuwenlang pelgims naar toe trekken om contact te maken met aarde en kosmos. In onder andere Madurai, Kanyakumari en Tiruvannemelai markeren grootste tempels die nog steeds gebruikt worden op deze vibrerende plekken. In Kancheepuram en Mammalipuram en op het platteland onderweg laten ruïnes en gebroken stenen zien dat er een rijk verleden in verborgen ligt. We vinden niet alleen energie in de aarde en de stenen, maar ook in de natuur, de mensen en dieren. Iedere ontmoeting laat weer iets zien over leven.

We krijgen een theatraal welkom op de Kattaikkuttu Gurukulam, een NGO waar ik regelmatig gewerkt heb en we als vrienden onthaald worden. De olifanten in het Periyar Natuurreservaat mogen we van heel dichtbij meemaken en geven ons een olifantendouche en slurfknuffel. Mensen laten ons zien dat er heel veel manieren zijn om gelukkig te zijn. Er is veel te leren in India. De groep is gelukkig, veranderd en vol levenslust aan het eind van de reis.  

 

Nachtwacht

maart 2015
 door Monique Riphagen en Evelien Pullens

 Alle kleuters van Oss en omgeving bezochten poppentheater Marag om als OKVOproject de poppenvoorstelling Nachtwacht te bekijken.

Ze waren goed voorbereid en brachten een zelfgemaakt cadeau mee voor prinses Merlijntje, iets waardoor ze lekker kon slapen. Dat cadeau werd tijdens de voorstelling uitgepakt.

Kinderen kwamen ons spontaan omhelsen na de voorstelling, anderen speelden schapen, sommige kinderen waren moe geworden.

Wij ook. Slaap lekker

 

Van 9 tot 26 maart 2015 speel ik samen met Monique Riphagen  schoolvoorstellingen voor de kleuters van Oss en omgeving.

De voorstelling gaat over prinses Merlijntje die morgen jarig is. Ze kan niet slapen, ondanks de mooie slaapliedjes van haar vader de koning. Mevrouw agent die haar gouden cadeau bewaakt is juist verschrikkelijk moe. De nacht is lang. De tijd tikt traag. Een voorstelling met humor, poppenkast en sfeervolle beelden.

 

 

 

Zondag 22 maart speel ik samen met Agnes Huijgen de peutervoorstelling ‘Troetel viert de lente’ in poppentheater Marag in Oss. Poppen, liedjes, grapjes met Troetel, de prinses en een aantal kippen voor iedereen van 2 jaar en ouder. De voorstelling van 10.30 is al vol, maar om 12.00 uur is er nog plaats. www.delievekamp.nl

 

 

 

Evelien Pullens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomerschool

augustus 2015

Op de zomerschool in Utrecht komen ouders en kleuters om hun Nederlands te verbeteren. Ze lezen veel prentenboeken samen. Ik was er 2 dagen bij om samen met de ouders, kinderen en knuffels een voorleesfeestje te bouwen. We speelden het boek na ' Wat het Lieveheersbeestje hoorde'.  Ouders en kinderen van allerlei verschillende cuturen deden mee.En jawel hoor........We hebben de boeven gevangen.
Enthousiaste ouders kwamen naar me toe: "Het is zo leuk om samen iets te doen."

 

Leraar in Zuid India

 

Februari 2015 was ik reisleider en leraar van de Zuid Indiareis van Centrum voor Leven en Intuïtie.

Gebaseerd op mijneigen  reiservaring in India stelde ik een reis samen met een afwisselend palet aan ervaringen. Er zijn krachtige energieplekken in Zuid India, waar al eeuwenlang pelgims naar toe trekken om contact te maken met aarde en kosmos. In onder andere Madurai, Kanyakumari en Tiruvannemelai markeren grootste tempels die nog steeds gebruikt worden op deze vibrerende plekken. In Kancheepuram en Mammalipuram en op het platteland onderweg laten ruïnes en gebroken stenen zien dat er een rijk verleden in verborgen ligt. We vinden niet alleen energie in de aarde en de stenen, maar ook in de natuur, de mensen en dieren. Iedere ontmoeting laat weer iets zien over leven.

We krijgen een theatraal welkom op de Kattaikkuttu Gurukulam, een NGO waar ik regelmatig gewerkt heb en we als vrienden onthaald worden. De olifanten in het Periyar Natuurreservaat mogen we van heel dichtbij meemaken en geven ons een olifantendouche en slurfknuffel. Mensen laten ons zien dat er heel veel manieren zijn om gelukkig te zijn. Er is veel te leren in India. De groep is gelukkig, veranderd en vol levenslust aan het eind van de reis.  

 

Nachtwacht

maart 2015
 door Monique Riphagen en Evelien Pullens

 Alle kleuters van Oss en omgeving bezochten poppentheater Marag om als OKVOproject de poppenvoorstelling Nachtwacht te bekijken.

Ze waren goed voorbereid en brachten een zelfgemaakt cadeau mee voor prinses Merlijntje, iets waardoor ze lekker kon slapen. Dat cadeau werd tijdens de voorstelling uitgepakt.

Kinderen kwamen ons spontaan omhelsen na de voorstelling, anderen speelden schapen, sommige kinderen waren moe geworden.

Wij ook. Slaap lekker

 

Van 9 tot 26 maart 2015 speel ik samen met Monique Riphagen  schoolvoorstellingen voor de kleuters van Oss en omgeving.

De voorstelling gaat over prinses Merlijntje die morgen jarig is. Ze kan niet slapen, ondanks de mooie slaapliedjes van haar vader de koning. Mevrouw agent die haar gouden cadeau bewaakt is juist verschrikkelijk moe. De nacht is lang. De tijd tikt traag. Een voorstelling met humor, poppenkast en sfeervolle beelden.

 

 

 

Zondag 22 maart speel ik samen met Agnes Huijgen de peutervoorstelling ‘Troetel viert de lente’ in poppentheater Marag in Oss. Poppen, liedjes, grapjes met Troetel, de prinses en een aantal kippen voor iedereen van 2 jaar en ouder. De voorstelling van 10.30 is al vol, maar om 12.00 uur is er nog plaats. www.delievekamp.nl